Pop Music Center in Kaohsiung. First Phase of the Competition.

Location
Kaohsiung, Taiwan

Year

2010

Client
Kaohsiung City Government

Status
Competition

Typology
Cultural.

Builded surface
88,000 m2

Awards
Finalist

 

Themes
Architecture, urban planning, sustainability, public space, concert halls, competition

This project proposes a responsible urban planning based on the heterogeneity of the program , on urban permeability and on adaptability to different situations and events.

We did not want an intervention that only worked at concerts and festivals, but a fabric that was part of the daily life of the city offering daily spaces to the inhabitant of Kaohsiung.

 

The project is developed along a bay in an extension of more than 11 hectares, encountering different contour situations, which make the action be divided into three different areas:

 

. Area I : In this area the external auditorium (for 12,000 people), the interior auditorium (5,000) and the music museum are articulated in a great continuous gesture that is topped by two towers, one 113 meters high and another 83 meters.

. Area II : In this area we implement the program stipulated by the organization, locating a night market , which is the most widespread form of leisure in Taiwan, and which guarantees activity in the bay every day of the year. The museum of the sea runs through this area at a height of 6 meters, and is conceived as an elevated promenade between the different pavilions and with the sea always present on the horizon.

. Area III: This longitudinal area sews two important attraction poles, the new ferry station to the south, and the new night market to the north. In it we create different streets: a covered gallery with cultural activity from which you can access the 8 small auditoriums (200-400 people), a promenade at +8 level that has different water gardens , and a large promenade of 10 meters with a bike path.

 

The symbolic character of this project is not given by the fact that the towers may look like waves, or that the intervention itself is reminiscent of a seascape, no, we want this character to be obtained by the use that the citizen of Kaohsiung, and for how little by little it is incorporated into the city as a place full of life and possibilities of use and enjoyment.

Here you can see the pictures that we presented in this first phase of the competition.

Credits:

Coordinating architects

Manuel A. Monteserín Lahoz

Beatriz Pachón Castrillo

Team:

 

Manuel Alvarez-Monteserín Lahoz
Beatriz Pachón Castrillo
Javier Simó de Pedro

Antonio Alejandro
Guiomar Contreras
Ismael García Abad
Sara Perez
Jorge López
Lain Satrustegui
Andrés Infantes

Images:

3d Manu-Facturas